Öğretim Üyelerimizden Dr. Ali Çapar, Harvard Üniversitesi`nde Antakya Depremlerinin Tarihsel ve Toplumsal Etkilerini Anlattı

Çankırı Karatekin Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ali Çapar, Harvard Üniversitesi Orta Doğu Çalışmaları Merkezi tarafından 28-30 Mart 2025 tarihlerinde düzenlenen "Disasters in and of the Middle East: Event, Place, Intensity" başlıklı uluslararası konferansa katıldı.

Dr. Çapar, konferansta "Understanding Earthquakes in 19th Century Antioch: Historical Patterns, Impacts, and Lessons for Future Preparedness" (19. Yüzyıl Antakya Depremlerini Anlamak: Tarihsel Modeller, Etkiler ve Geleceğe Yönelik Dersler) başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Sunum kapsamında, Antakya`da 1822 ve 1872 yıllarında yaşanan depremlerin tarihsel, sosyal, ekonomik, siyasi ve psikolojik etkileri detaylı bir biçimde ele alındı.

Dr. Çapar, konferanstaki sunumunda, tarihin yalnızca geçmişi anlamada değil, aynı zamanda toplumun afetlere yönelik farkındalığını artırmak ve geleceğe yönelik hazırlıklar yapmak adına bir laboratuvar olarak kullanılabileceğini vurguladı. Ayrıca, Osmanlı dönemine ait belgelerin mevcut deprem kataloglarıyla entegre edilmesi sayesinde mikro ölçekli hasar haritalarının oluşturulmasının önemini ortaya koydu.

Sunumda, 1822 depreminde afetin dönemin zihniyet dünyasında ilahi bir ceza olarak görülmesi ile 1872 depreminde basının ve bilimsel düşüncenin gelişimine bağlı olarak afet algısında meydana gelen dönüşümler karşılaştırmalı bir biçimde değerlendirildi. Bunun yanı sıra, afetlerin toplumların güç ve kontrol algısını değiştirebildiği ve tarihsel aktörler olarak toplumsal ve siyasi yapıların dönüşümünde oynadıkları etkin roller ortaya konuldu.

Dr. Ali Çapar’ın Harvard Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği bu sunum, tarih biliminin afet çalışmaları alanına sağlayabileceği katkıları ortaya koyarak, tarihsel araştırmaların günümüz afet yönetimi uygulamalarına katkı sağlayabileceğini göstermektedir.

Yayınlanma Tarihi: 30 Nisan 2025 Çarşamba
Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2025 Çarşamba