18 Mart Çanakkale Zaferi, ÇAKÜ‘de farklı boyutlarıyla değerlendirildi.

Üniversitemiz Hukuk Fakültesi konferans salonunda 18 Mart Çanakkale zaferinin yıldönümü münasebetiyle panel düzenlendi. Açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi’nin yaptığı, Çankırı Vali Yardımcısı Şahin Bayhan’ın da hazır bulunduğu panelde Çanakkale şehitleri yâd edildi. Moderatörlüğünü Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) Başkanı, üniversitemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Güner Doğan’ın yaptığı panele ATAM Bilim Kurulu Asli Üyeleri Prof. Dr. Ayten Sezer Arığ, Prof. Dr. Hakan Uzun ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Aysal konuşmacı olarak katıldılar ve zaferin tarihî boyutunu değerlendirdiler.

Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, açılış konuşmasında Osmanlı Devleti’ni I. Dünya Savaşı’na götüren sürece ve Batı sömürgeciliğinin acımasızlığına, Çanakkale zaferinin Türk tarihindeki önemine değinerek kapitalist Batı ülkelerinin ummadıkları bir yenilgi aldıklarının, milletimizin vatanı için kendini nasıl feda ettiğinin ve dünya düzeninin nasıl değiştiğinin altını çizdi.

Sarıkamış başta olmak üzere birçok cephede milyonlarca insanımızı etkileyecek hadiseler cereyan etti ama en sıkıntılı, en güçsüz olduğumuz dönemde dahi destan yazan bir millete sahibiz. Vatanı, bayrağı ve devleti uğruna kendini feda edecek aziz bir milletimiz var.

Batı kolay bir şekilde Çanakkale Boğazı’nı geçerek başkent başta olmak üzere Osmanlı’yı yenmeyi düşünüyordu ama umdukları gibi olmadı. Yeni Zelanda’dan, Avustralya’dan getirdikleri askerler dahi romantik bir savaş macerası olarak düşündükleri yerde ilk etapta vermiş oldukları kayıplar nedeniyle uzun uzun düşünmeye başladılar. Böylece Çanakkale savaşları tarihin dönüm noktasına dönüştü. Sadece kendi açımızdan değil, dünyanın yeniden şekillenmesi için de çok önemli sonuçlarının olduğu söylenebilir. Artık Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkeler İngiltere ile ilişkilerini gözden geçirmeye başladılar.
Aynı şekilde her daim Osmanlı'nın karşısında yer alan Çarlık Rusyası da yavaş yavaş çatırdamaya başladı ve en sonunda yıkıldı. İngiltere ve Fransa, cephelerde kazanma psikolojisinin yanında kaybetmeyle de yüzleşmeye başladılar. İtilaf Devletleri’ne bu acı yüzleşmeyi yaşatan milletimize teşekkür ediyoruz
.”.

Daha sonra; “Vatan bu hâle kolay gelmedi. Her metrekaresinde şehit kanı olan bir vatanımız var. Çanakkale Zaferi programını sadece şehitlerimizin anıldığı bir program olarak görmemek gerekir. Şehitlerimizin ideallerini, ülkülerini, davalarını sonraki nesillere ve geleceğe işlemek adına da bu tür etkinlikler çok önemlidir.  

Bu vesileyle anlamlı bir etkinliğin parçası olan panelimizin Çankırı Karatekin Üniversitesinde gerçekleşmesinden son derece memnun olduğumuzu ifade etmek istiyorum.
Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak milletimizi, memleketimizi, devletimizi ilgilendiren her meselede sahada olacağımızı daima ifade ediyoruz. Bu salonlarda yine tarihî hakikatler yankılanacaktır. Yine bu salonlarda geleceğimiz için ufkumuzu açacak görüşler ortaya koyulacaktır. Biz tarihini, geçmişini bilen, bugünü değerlendiren, geleceğe yatırım yapan nesillerin yetişmesi hususunda oldukça gayret göstermekteyiz.
Atatürk Araştırma Merkezi gibi değerli bir kurumun başkanının üniversitemizin öğretim üyesi olması, bilim kurulunda daha önce Kırşehir'de birlikte çalıştığım kıymetli Hakan Bey’in bulunması ve kıymetli katılımcılarımızın da burada düşüncelerini ifade etmesi gerçekten bizim için önemli bir kazanım olacaktır. Katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”.

Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) Başkanı ve üniversitemiz öğretim üyesi Doç. Dr. Güner Doğan ise mensubu olduğu ÇAKÜ’de anlamlı bir etkinliğin moderatörlüğünü yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözü konuşmacılara bıraktı.

Panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Ayten Sezer Arığ, “Savaşlarda Kadın Faaliyetleri” başlıklı konuşmasında Balkan ve I. Dünya Savaşlarında kadın örgütlerinin faaliyetlerinden ve kurulan kadın cemiyetlerinden bahsederek kadınların vatan savunması için gösterdikleri fedakârlıklara değindi. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Uzun ise “Çanakkale Savaşı’nın Mustafa Kemal Paşa’nın Yaşamına Etkileri” başlıklı bir sunum yaptı. Konuşmasına “Mustafa Kemal Atatürk olduğu için mi Anafartalar kahramanı oldu, Anafartalar kahramanı olduğu için mi Mustafa Kemal Atatürk oldu?” sorusunu sorarak başlayan Sn. Uzun, Atatürk’ün bilgi ve tecrübesinin kaynaklarından ve bu tarihî hadiseden sonra basında nasıl yer almaya başladığından bahsetti. Son konuşmacı Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Aysal, “Çanakkale’de Sağlık Sorunları ve Uluslararası İnsan Hakları” başlıklı sunumunda İtilaf Devletleri’nin uluslararası hukuka aykırı savaş ihlâllerini, cephede savaşan halkın hangi zor şartlarda çarpıştığını ve cephelerdeki sağlık hizmetlerinin boyutunu çarpıcı görsellerle anlattı.

18 Mart Çanakkale Zaferi paneli, belge takdiminin ardından sona erdi.

Yayınlanma Tarihi: 19 Mart 2024 Salı